Când se apropie ora de culcare ne place să examinăm toate postările prietenilor noștri de pe rețelele sociale, cu ajutorul smartphonului, sau chiar să trimitem mesaje text prietenilor sau partenerilor de cuplu, asigurându-ne că suntem la curent cu fiecare noutate.

Nu este o noutate faptul că lumina albastră, adică lumină artificială generată de ecranele electronicelor, afectează modul în care corpul nostru produce melatonină. Acest hormon are un rol important în reglarea „ceasului biologic” al fiecărei persoane. Glanda pineală este extrem de sensibilă la lumină, iar câteva cercetări recente au arătat că aceasta secretă cantitatea necesară de melatonină doar în condiții de beznă totală.

dormir

Lumina albastră păcălește corpul făcându-l să creadă că este dimineață, iar asta ne afectează ritmul cardiac și ne face să adormim mult mai greu. Au fost analizate celulele retinei gangliosas, care fac ochii sensibili la lumina albastră. Din momentul în care s-a făcut această descoperire, cercetătorii au ascuns daunele pe care le poate provoca dispozitivul mobil persoanelor care îl utilizează înainte de culcare.

Este chiar mai interesant faptul că efectele pot afecta mult mai des adolescenții, comparativ cu persoanele adulte. Ritmul cardiac se poate schimba la această vârstă, poate face ca somnul să apară mai târziu în timpul nopții. Faptul că te uiți la TV, te joci pe consolă sau cu ajutorul telefonului mobil te poate face să te trezeşti chiar mai devreme după ce a stat până târziu.

Toate acestea se reduc la a avea limite pentru timpul petrecut pe dispozitivele preferate.

Oamenii de ştiinţă recomandă să oprim toate dispozitivele care emit lumină albastră, cu cel puțin două ore înainte de culcare. Acest lucru este foarte benefic pentru corp, care începe să secrete melatonină în doze potrivite pentru odihnă

Vei observa diferența după ce te vei adapta la acest stil de viață și vei avea una dintre cele mai bune momente de odihnă.

Adaugă comentariu

Website-ul foloseste cookies. Continuarea navigarii pe website reprezinta acordul tau privind prevederile aplicabile disponibile aici.x